19 okt 2015

Kollektivt bostadsrättstillägg

Av styrelsen | 2015-10-19 00:57

Styrelsen har beslutat att komplettera föreningens försäkring med kollektivt bostadsrättstillägg som ett tillägg för samtliga boende. Detta innebär att det inte finns något krav att medlemmarna tecknar bostadsrättstillägg i sina hemförsäkringar. Premien för bostadsrättstillägget ingår i årsavgiften till föreningen.

Tillägget reglerar det underhållsansvar bostadsrättsinnehavaren har enligt föreningens stadgar och täcker även fast inredning som innehavaren själv har bekostat.

Försäkringen ersätter

  • fast inredning som innehavaren själv har bekostat i sin bostadsrätt
  • egendom i bostadsrätten som tillhör bostadsrättsföreningen och som bostadsrättsinnehavaren enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar är skyldig att underhålla

Försäkringen ersätter inte

  • skada eller del av skada som kan ersättas av bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring
  • egendom som tillhör bostadsrättsföreningen när bostadsrättsinnehavaren inte är underhållsskyldig

Självrisk

  • 1 500 kr
  • Vid vatten- och läckageskador är självrisken högre: 2 000 kr, 4 000 kr eller 10 000 kr, beroende på var skadan skett och vad som orsakat den.
  • Om både fastighetens försäkring och bostadsrättstillägget berörs av skadan utgår endast fastighetens försäkring – detta innebär att den enskilde innehavaren inte drabbas av självrisk i detta skadefall

Vid skada

Kontakta styrelsen, styrelse@brflundvaster2.se, och Trygg Hansa skadeservice, 077-11 11 500 (föreningens organisationsnummer 769621-0322, försäkringsnummer 25-0695758)


Hur försäkrar man en bostadsrätt?

Det finns två möjligheter som ger bostadsrättsinnehavaren ett komplett skydd för sin bostadsrätt:

  1. Varje bostadsrättsinnehavare kan själva komplettera sin hemförsäkring med ett bostadsrättstillägg, eller
  2. Föreningen kan komplettera sin fastighetsförsäkring med ett kollektivt bostadsrättstillägg

Exempel

En fastighet drabbas av en vattenskada till följd av ett läckande avlopp. Vattnet har skadat fastighetens stomme samt köksluckor och tapeter i tre lägenheter. Fastighetens försäkring ersätter skador i stommen samt kostnader för att ta bort vattenskadat material i lägenheterna. Däremot ersätter inte fastighetens försäkring material- eller arbetskostnader för att sätta upp nya tapeter eller återmontera köksinredning i lägenheterna. Med ett kollektivt bostadsrättstillägg ersätts såväl material- som arbetskostnader för att återställa den skadade fasta inredningen. Då både fastighetens försäkring och bostadsrättstillägget används utgår ingen självrisk för bostadsrättstillägget.

Fördelar med att föreningen tecknar ett kollektivt bostadsrättstillägg

  • Föreningen och medlemmarna vet att alla bostadsrätter har samma skydd och att hela fastigheten har ett heltäckande skydd.
  • Vid skada på byggnaden som ersätts genom fastighetsförsäkringen gäller bostadsrättstillägget utan självrisk.
  • Det är enklare om hela skadan regleras av ett försäkringsbolag som tar ansvaret för hela skadan. Handläggningen blir enklare för de boende och återställande kan påbörjas snabbare.

Nackdelar med att föreningen tecknar ett kollektivt bostadsrättstillägg

Det finns risk att den tilläggsförsäkring föreningen tecknar inte har samma villkor som en enskild medlem kan få genom sin hemförsäkring.

Tänkvärt för bostadsrättsinnehavare

Fördelningen av ansvar mellan bostadsrättsinnehavaren och föreningen regleras genom bostadsrättslagen samt i föreningens stadgar.

Uppdelningen av ansvar innebär att bostadsrättens fasta inredning inte ersätts ur föreningens fastighetsförsäkring. För att bostadsrätten skall få ett heltäckande skydd krävs ett bostadsrättstillägg.

Tänk på att bostadsrättstillägget inte ersätter en normal hemförsäkring. Däremot behöver du som bostadsrättsinnehavare inte ha ett eget bostadsrättstillägg på din hemförsäkring om föreningen har kollektivt bostadsrättstillägg för hela fastigheten.

Besöksräknare

376 469 besökare sedan 2019-09-18