28 aug 2014

Underhållsansvar

Av styrelsen | 2014-08-28 22:31

rörmokareUtdrag ur föreningens stadgar, 32§:

Bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad hålla lägenheten jämte tillhörande utrymmen i gott skick. Detta gäller även marken, balkongen, terrassen och uteplatsen på gårdsbjälklag, om sådan ingår i upplåtelsen.

Bostadsrättshavaren svarar dock inte för reparation av ledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten om föreningen försett lägenheten med ledningarna och dessa tjänar fler än en lägenhet. Detsamma gäller rökgångar och ventilationskanaler.

Bostadsrättshavarens ansvar
Förenklat kan sägas att bostadsrättshavaren har ansvar för allt i lägenheten som är synligt. Ansvaret innefattar även icke synliga delar som elledningar, tätskikt innanför kakel, skumplast och lim under golv och i övrigt allt som är anbringat utanpå lägenhetens betongstomme inklusive icke bärande gipsväggar. Ansvaret för ledningar för avlopp och vatten gäller den del som enbart tjänar den egna lägenheten.

Föreningens ansvar
Husets stomme är föreningens ansvar. Det innefattar lägenhetens betongskal som betongväggar och betongbjälklag. Föreningen ansvarar dessutom för allt som ligger utanför lägenheten, samt för tak, fasader, husgrund, gångstigar och bevuxen mark inom föreningens område. Föreningen ansvarar för reparationer av ledningar för avlopp och vatten som förser flera lägenheter (stamledningar).

Exempel, stopp i avloppet
För att avgöra vem som har underhållsansvaret vid stopp i avloppet måste man först konstatera var felet föreligger. Upplevs stopp i avloppet enbart i en lägenhet och felet inte beror på problem med ledningar som är sammankopplade med flera lägenheter borde således bostadsrättshavaren åläggas ansvaret. Men om även grannen upplever liknande problem lutar det åt att det är föreningens ansvar.

Avhjälpande
Föreningen har fastighetsskötare som hjälper både föreningen och föreningens bostadsrättshavare vid problem – antingen själv eller genom förmedling till lämplig fackman.

Om du vill ha hjälp i lägenheten och är medveten om att du själv skall bekosta det kan du ta direktkontakt med fackman – men om du hävdar att föreningen skall stå som betalningsmottagare används föreningens felanmälan (felanmalan@brflundvaster2.se). Felanmälan som bedöms ligga inom bostadsrättshavarens ansvar kan avvisas eller åtgärden efterdebiteras.

Besöksräknare

375 388 besökare sedan 2019-09-18